Фільтри на основі ZrO2 та Al2O3

16

Пінокерамічні фільтри VUKOPOR ® HT виготовлені з кераміки на основі частково стабілізованого ZrO2. Характеризуються масивною конструкцією керамічного корпусу фільтра і високими термомеханічними параметрами, які забезпечують виключно високу стійкість фільтра при застосуванні.

Фільтри на основі ZrO2 призначені для фільтрації сталей, особливо високолегованих сталевих сплавів, де потрібні висока надійність і хімічна чистота — в авіаційній та енергетичній галузях. Їх великою перевагою є також висока механічна міцність, яка дозволяє їх застосування в системах фільтрації важких і твердих виливків – фільтрувальні каруселі і решітки.

Фільтри VUKOPOR ® HT можуть застосовуватися в литниковій системі декількома способами. Фільтри розміщуються в спеціальних камерах (призначених для даної мети) всередині литниковой системи або в литникових чашах форми.

Їх можна розміщувати в керамічні воронки або оболонки в разі технології лиття по виплавлюваних моделях або їх можна успішно комбінувати з екзотермічними надставками для прямого лиття на фільтр. У цих випадках, однак необхідно враховувати високу теплоємність фільтра, тобто придатність його застосування для різних видів ливарних сплавів.

Особливості продукту

1. Температура застосування до 1680°C
2. Відкрита 3D структура
3. Висока механічна міцність і теплостійкість
4. Підвищення поверхневої якості і механічних властивостей виливків
5. Обмеження браку = економія витрат
6. Спрощення моделів і литникової системи

17
Пінокерамічні фільтри VUKOPOR ® HTX призначені для фільтрації сталевих виливків при температурі до 1700°C. дуже часто застосовуються для фільтрації виливків з чавуну середнього розміру, де фільтри піддаються високому металостатичному тиску і тривалому тепловому навантаженню.

Фільтри виготовлені з ретельно підібраних керамічних матеріалів, які надають фільтру особливі властивості. Чудова теплопровідність в поєднанні з низькою об’ємною масою утворюють оптимальні передумови для швидкого нагріву фільтра і мінімізують втрати тепла. Завдяки своїм властивостям вони безпосередньо призначені для прямого лиття виливків через порожнину форми. Як і інші типи пінокерамічних фільтрів, вони дозволяють видаляти небажані домішки з відфільтрованого металу і допомагають забезпечити ламінарний потік металу за фільтром. Завдяки ламінарному потоку заповнення порожнини форми заспокоюється, що зводить до мінімуму ризик ерозії формувального матеріалу, а також ризик появи нових домішок через повторне окислення розплаву.

Фільтри VUKOPOR ® HTX успішно застосовуються там, де фільтр, що ґрунтується на циркон-оксидній кераміці, не може бути використаний через високу теплоємність (ризик обмеження потоку металу або його повного «замерзання»).

Фільтри розміщуються в камери в литникових системах форми або призначені для прямого лиття на фільтр, звичайно в поєднанні з екзотермічними надставками. З вигодою їх можна застосовувати в комбінації з фільтрувальними гратами для фільтрації великих виливків поза площиною роз’єму форми.

Не рекомендуємо застосовувати фільтри VUKOPOR ® HTX для низьковуглецевих сплавів (вміст вуглецю нижче 0,16%), де вони стають вторинним джерелом вуглецю, особливо у випадку переплаву літникових систем із залитим фільтром для повторного застосування.

Особливості продукту

1. Температура застосування до 1700°C
2. Відкрита 3D структура
3. Швидке нагрівання фільтра з низькими втратами температури
4. Висока фільтруюча здатність і швидкість розливання
5. Підвищене використання рідкого металу в разі прямого лиття на фільтр
6. Надійне спливання фільтра в прибутку після розливання
7. Підвищення поверхневої якості і механічних властивостей виливків
8. Обмеження браку = економія витрат